ویدئو | تجمع بانوان مشهدی درفراق خادم الرضا (ع) و یاران شهیدش مادرانه‌های بانوان مشهدی در فراق شهادت خادم الرضا (ع) و یارانش + تصاویر خانم پرستار مشهدی از تجربه‌ شیرین مادر چهار فرزند بودن می‌گوید آخرین سخنان شهید آیت الله رئیسی درباره بانوان + فیلم و عکس خزعلی: آیت‌الله رئیسی بر تحکیم خانواده و پیگیری امور بانوان تاکید داشتند هشت چکاپ مهم برای بانوان فیلم «زنانی که با گرگها دویده‌اند» اکران می‌شود؟ خزعلی: به دنبال افزایش دورکاری برای مادران شاغل هستیم بازارچه محصولات بانوان کارآفرین در دهه کرامت به صورت کشوری برگزار شد تصاویری بی‌مانند از جلوه‌های هنر در حرم بو می‌کشم طراوت این چشمه‌سار را ندا شهسواری برای سومین بار المپیکی شد گپ‌وگفت با نویسنده‌ای که ۴ کتاب امام‌رضایی دارد | هیچ‌وقت به تکرار نرسیدم گوهرشاد خاتون گزارشی از حضور کاروان «زیر سایه خورشید» در منازل خانواده شهدا | مهمانِ مامان در آستانه تاریخ رند (۰۳/۰۳/۰۳) وزارت بهداشت برای متقاضیان سزارین‌های تقویمی خط‌ونشان کشید درباره خبرنگار شهیر فلسطینی که مهمان جشنواره «صبح» است | خون دلی که لعل شد‌ تیم ملی هاکی بانوان کشور در جایگاه پنجم آسیا قرار گرفت مردان و زنان ایرانی سال گذشته در چند سالگی پدر و مادر شدند؟ آشنایی با بیماری‌های شایع زنان و درمان آن اضطراب درونی والدین و چرخه سرنوشت فرزندان
سرخط خبرها
چرا تعداد نمایندگان زن در مجلس شورای اسلامی کم است؟

چرا تعداد نمایندگان زن در مجلس شورای اسلامی کم است؟

  • کد خبر: ۲۱۴۵۵۰
  • ۱۰ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۴:۵۰
  • ۱
تعداد نمایندگان زن در نهاد قانون گذاری جمهوری اسلامی ایران همواره محدود و انگشت شمار بوده است. این در حالی ست که برای حضور زنان در مجلس شورای اسلامی هیچ گونه محدودیت قانونی وجود ندارد.

به گزارش شهرآرانیوز، در ۱۱ دوره مجلس شورای اسلامی، ۷۸ زن موفق به کسب ۱۱۱ کرسی در دوره‌های مختلف شده‌اند. برخی از این نمایندگان در دوره‌های بعدی نیز توانستند به مجلس راه یابند. در مجلس کنونی ۱۷ زن از ۱۳ حوزه انتخابیه حضور دارند.

رکورد حضور زنان در مجالس شورای اسلامی، متعلق به دهمین دوره با حضور ۱۷ نماینده خانم از نقاط مختلف کشور است. البته در تمام ادوار مجالس شورای اسلامی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، همواره شاهد حضور زنان در میان نمایندگان منتخب مردم بوده ایم، اما کمیت حضور این زنان از حداقل ۴ نفر در سه دوره ابتدایی مجلس آغاز می‌شد و با رشدی قابل توجه در پنجمین دوره به ۱۴ نفر رسید. اما این روند رو به رشد در ادامه معکوس شد تا جایی که در هشتمین دوره مجلس تنها شاهد حضور ۸ نماینده زن بودیم.

شاید بتوان رکورد حضور زنان به عنوان نامزد انتخابات مجلس شورای اسلامی را نیز مربوط به دوازدهمین دوره انتخابات مجلس دانست. در این دوره از انتخابات طبق گفته انسیه خزعلی معاون رئیس جمهور ۱۷۰۰ کاندید زن در انتخابات مجلس شرکت کردند. این عدد در یازدهمین دوره انتخابات مجلس تنها ۷۳۶ کاندید زن بوده است که رشد ۱۳۰ درصدی پیدا کرده است. با این حال در جامعه نبود چشمگیر بانوان در عرصه‌های اجتماعی و سیاسی به چشم می‌خورد.

با توجه به اینکه نیمی از جمعیت جامعه را زنان تشکیل می‌دهند، اگر آنان با مشارکت فعال در انتخابات حضور پیدا کرده و با انتخابی درست به کاندیدا‌های زن رای بدهند، شرایط برای حضور زنان بهتر خواهد شد.

در قانون انتخاباتی مجلس شورای اسلامی شـرط جنسیت در نظر گرفته نشده است و در متن قوانین انتخاباتی مجلس شورای اسلامی و آیین نامه‌های اجرایی نشأت گرفته از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، هیچگونه نابرابری جنسیتی مشاهده نمی‌شود و جمهوری اسلامی حق رأی دادن و انتخاب شدن و عضویت در هیئت رئیسه مجلس را برای زنان بـه رسمیت شـناخته است.

اما بنابر گزارش سال ۲۰۰۶ مجمع جهانی اقتصاد، ایران در زیرشاخه میزان حضور زنان در مجالس قانونگذاری، رتبه ۱۰۹ را در میان ۱۱۵ کشور جهان در شاخص توانمندی سیاسی زنان کسب کرده است. در حال حاضر میزان حضور زنان در مجالس قانونگذاری دنیا حدود ۱۹ درصد است. در ایران این درصد بسیار پایین بوده و معمولا حدود ۵-۱ درصد مجموع نمایندگان، که درصد پـایینی است.

حتی باوجود افزایش کلی تعداد نمایندگان مجلس شورای اسلامی (از ۲۴۹ نفر به ۲۸۸ نفر) از دوره پنجم تا دوره نهم، تعداد زنان نماینده کاهش یافته است.

پژوهش‌ها نشان می‌دهد در بین زنان اساساً گرایش بـه کاندید شدن برای نمایندگی مجلس و مشارکت فعال در این عرصه چندان قوی نیست. ازسوی دیگر زنان در رای دادن نیز به مردان گرایش بیشتری دارند. از این رو نه تلاشی برای حضور در مجلس به عنوان نماینده انجام می‌شود و نه در رای دادن گرایش زنان به سوی کاندیدا‌های زن است. این امر موجب شده تا تعـداد نمایندگان زن در مجلس شورای اسلامی محدود باقی بماند.

عوامل فرهنگی فرایند اجتماعی شدن زنان را در جامعه به گونه‌ای شکل داده است که باعث جامعه پذیری متفاوت زنان نسبت به مردان در عرصه‌های سیاسی شده است. این جامعه پذیری متفاوت موجب شده که زنان، عرصه‌های سیاسی را عرصه‌های مردانه تلقی کرده و از مشارکت در آن خودداری، و یا به سطوح پایین آن قناعت کنند.

این تلقی حتی آن‌ها را از دادن رای به زنان برای فرستادن تعداد بیشتری از نمایندگان زن به مجلس شورای اسلامی بازداشته است؛ لذا عدم تمایل زنان به مشارکت فعال، یعنی کاندیدا شدن برای نمایندگی از یک سو، و رای ندادن زنان به کاندیدا‌های زن از سوی دیگر موجب شده تا تعداد کاندیدا‌های زن که به مجلس شورای اسلامی راه می‌یابند، محدود باشد.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۵۹ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۷
0
0
خیلی هم زیاده. زن و چه به سیاست.